Metoder för Yangsheng

Det första och primära steget är bildningar på ens moralisk attityd vilket är nödvändiga förutsättningen för att man har god hälsa och långt liv. Daoism har upprättat många disciplin som betonar dygder såsom godhet, lojalitet, kärlek, vänskaplighet, nåd och medkänsla såväl som försök att hjälpa de andra, och att påverka de andra genom ens egna handlingar. Sådan praktik hjälper att vara till nytta för både enskilda människan och samhället, dessutom de som praktiserar den vanligen avnjuter ett lyckligt långt liv utan att medvetet behöva söka efter långt liv.

Det andra steget för hälsa är förhindrande. Förhindrande är en större approach till hälsa och långt liv. Med hjälp av regelbundna motioner, med hjälp av rätt användning av naturliga örter och dietiska terapier, och någon annan hälsosam praktik, skall varje person skaffa sig ändamålet med att förhindra sjukdomar sedan förlänga hans eller hennes liv.

Den tredje åtgärden gäller psykisk, känslomässig och psykologisk hälsa. Yangsheng kräver att vi uppfostrar oss med en friskt psykisk och känslomässig stabilitet som slipper ifrån psykiska ytterligheter, psykologiska omstörtningar och känslomässiga utbrott. Enligt teorin av TKM skadar rädsla njurar, vrede skadar lever, omåttlig glädje skadar hjärta, oro skadar mjälte, sorg skadar lungor.

Den fjärde metoden är att inkorporera regelbunden, konsekvent fysisk motion i vår livsstil. De som blir sjuk behöver motionera för att bli bättre, medan de som frigör sig från sjukdomar behöver motionera för förhindrande, därför att fysisk motion kan stärka kropp, förbättra intelligens, stimulera matsmältning, öka omlopp och bygga upp immunitet.

Den femte åtgärden för Yangsheng är friska, balanserade dieten.  I tusentals år har friska dieten ansetts som avgörande approach till långt liv, och olämpliga matvanor och obalanserade dieten har varit en källa till mest hälsoproblem.
Daoism har upprättat en tradition av grundläggande vegetarisk diet med enkla, balanserade smaker, utan alkoholförtäring eller cigarettrök. Spannmål, bönor, grönsaker, nötter, frön och frukter är fullt närande för kropp och själ.
Daoism rekommenderar tre måltider per dag, med måtta på mat i varenda måltid, och utan att äta sent på kvällen. Den också råder folk till att bara äta vid hunger, dricka vid törst, och vara måttlig med sitt intag. Den tror att överdrivna och eftergivna matvanor vållar skada hälsa.

Den sjätte metoden är att man skall rätta sig efter naturens ordning och leva i harmoni med himmel-jorden. Enligt filosofin av Yangsheng existerar människor liksom andra levande varelser mellan himlen och jorden, alla levande varelser har en utvecklingsprocess så här: påbörjan på vårarna, uppväxt på somrarna, sammanstrålning på höstarna, lagring på vintrarna. Yangsheng kräver att folk anpassar sig till klimatombyte av årstider för att ta hand om sin egna kropp.

Prova: vilka naturliga örter här nedan känner du igen?

Lilii Bulbus     Ziziphi Jujubae Fructus     Astragali Radix

photo

 

 Zhijie Liu

CHINESE MEDICINE          DIAGNOS           OM DOKTOR           FAQ

SJUKDOMAR           BEHANDLING           KONTAKT          YANGSHENG 

Copyright © 2010-2018 Chinesemedicine.se. All Rights Reserved                                                                Användarvillkor och Integritetspolicy